Thursday, 17 September 2009

progress

I veckan har vi fått en ny logga för vårt projekt av Vanjas syster Lina Hultberg som är grafisk designer. Såhär vill hon beskriva vår nya logga:
Den här loggan är mycket mjukare, fast ändå lite ruffig. Ni förstår nog när ni kollar på den vad jag menar. Jag har fortfarande försökt vara väldigt neutral med bara en liten distinkt detalj (förutom den lättigenkännliga ordformen som namnet Postum bildar då). Med tanke på att ni nog kommer att hämta inspiration från många olika håll (vilket jag fått intryck av med mentalsjukhus och tal om renässans osv.) tänkte jag att det var viktigt att loggan skulle kunna appliceras på olika uttryck och ändå kännas rätt. Och, trots att en väldigt explicit logga kan kännas kul i startläget, kan jag lova att ögat sliter mindre på en lite neutralare logga.

Typsnittet är ett som utformades i Tyskland i början av århundradet (förra alltså, 1900) efter alla matematiska regler - tyskt så att det förslår. Det har ett väldigt modernistiskt uttryck som jag tyckte var passande, och som ni också efterfrågade. Jag ville dock skita ned det lite. Det känns som att Postum är en slags spegel vilken man kan betrakta världen igenom, något jag också tyckte förtydligades av ert val av Beatas bilder som är fotograferade av en tv-skärm. Man måste liksom bli medveten om själva *kanalen* genom vilken meddelandet går. I er mentalsjukhuskollektion bl.a. får man som betraktare en ny syn på mode genom mentalsjukhusets sätt att betrakta galenskap - eller åt andra hållet: mentalsjukhus genom mode. Kanalen bidrar med en vinkel på själva meddelandet. Detta ville jag ta fasta på i loggan också. Genom att göra texten lite skrapig känns det som man får en ny känsla för själva typografin också: kanske relatera till gamla skyltar, övergivna lokaler, offentlig information som formats av invånarna själva och av tidens tand. Jag ville att det skulle påminna om en skylt om påverkats av omgivningen; meddelandet skylten informerar om finns fortfarande kvar, samtidigt som man förstår att något hänt sedan den sattes upp.


Den här loggan hoppas vi ska kunna fungera för fler kollektioner än vår första som just nu har arbetsnamnet "stormavdelningen" och bild på loggan kommer senare.

No comments:

Post a Comment

Followers